Walne Zebranie Koła PZN

Protokół z obrad Walnego Zebrania

Polskiego Związku Niewidomych Okręg Śląski Koła w Dąbrowie Górniczej,

obradującego w dniu 23.09.2019 r. od godziny 1500

w Klubie Osiedlowym „Helikon”; ul. Wojska Polskiego 45; 41-300 Dąbrowa Górnicza.

Zebranie otworzyła Prezes ustępującego Zarządu Koła PZN Zofia Jeznach.

1. Powitała gościa zebrania, Prezesa Okręgu Śląskiego Polskiego Związku Niewidomych Pana Sebastiana Białego oraz wszystkich przybyłych na Zebranie. W skład Prezydium Zebrania powołano:
  • Sebastiana Białego
  • Zofię Jeznach
  • Bogusława Szczukiewicza.

1. Przegłosowano skład Prezydium Zebrania, który uzyskał jednomyślną akceptację. Prezydium ukonstytuowało się w następujący sposób:
  • Przewodnicząca Zebrania – Zofia Jeznach
  • Z-ca Przewodniczącej Zebrania – Sebastian Biały
  • Sekretarz Zebrania – Bogusław Szczukiewicz.
  • Przewodnicząca Zebrania powołała protokolanta – Annę Biegańską.

1. Przewodnicząca Zebrania zaproponowała wybór Komisji mandatowo-skrutacyjnej. Propozycję przyjęto jednogłośnie. Do Komisji mandatowo-skrutacyjnej zaproponowano:
  • Jadwigę Tarnówka
  • August Wilk
  • Andrzej Wierzbicki

W zarządzonym głosowaniu komisja uzyskała jednogłośną akceptację.

1. Przedstawiono porządek obrad Zebrania:
  • Otwarcie zebrania
  • Wybór Prezydium Zebrania
  • Przyjęcie porządku obrad
  • Przyjęcie regulaminu WZK
  • Wybór komisji Zebrania
  • Przedstawienie sprawozdania ZK
  • Przedstawienie sprawozdania Komisji Rewizyjnej
  • Dyskusja nad sprawozdaniami i udzieleniem absolutorium ustępującemu Zarządowi Koła
  • Wybory i ogłoszenie wyników
  • Podjęcie uchwały programowej działania Koła na nadchodzącą kadencję
  • Zamknięcie Zebrania

Zofia Jeznach zwróciła uwagę, że w porządku Zebrania nastąpiła zmiana, ponieważ wcześniej wybrano już Komisję mandatowo-skrutacyjną i poprosiła               o uwzględnienie tej zmiany podczas głosowania nad porządkiem obrad. Poprosiła również o przedstawienie jak ukonstytuowała się komisja mandatowo-skrutacyjna.  Komisja mandatowo-skrutacyjna ukonstytuowała się w następujący sposób:

• Przewodniczący Komisji - August Wilk
  • Sekretarz Komisji - Jadwiga Tarnówka
  • Członek Komisji - Andrzej Wierzbicki.

Komisja mandatowo-skrutacyjna stwierdziła prawomocność obrad zwołanego Zebrania oraz przegłosowała przyjęcie porządku obrad. Porządek obrad przyjęto jednogłośnie.

1. Przystąpiono do przyjęcia regulaminu zebrania. Pod głosowanie poddano najpierw wniosek o powołanie Komisji Rewizyjnej Koła. Z uwagi na to, że nikt nie zagłosował nad powołaniem KRK, przystąpiono do głosowania nad przyjęciem zaproponowanego regulaminu obrad Zebrania w Dąbrowie Górniczej. Regulamin obrad Zebrania został przyjęty jednogłośnie.

1. W następnej kolejności rzystąpiono do wyboru Komisji uchwał i wniosków.

Do Komisji zaproponowano:

• Danutę Orlińską
  • Małgorzatę Nowak
  • Wiesławę Sroczyńską

Osoby te zyskały jednogłośną akceptację, a następnie Komisja przedstawiła, że ukonstytuowała się następująco:

• Przewodnicząca Komisji – Danuta Orlińska
  • Sekretarz Komisji – Małgorzata Nowak
  • Członek Komisji – Wiesława Sroczyńska

1. Przedstawiono sprawozdanie Zarządu Koła za okres minionej kadencji oraz protokół Okręgowej Komisji Rewizyjnej.

W dyskusji nad sprawozdaniami udział wzięli:

• Anna Sabela-łączna, która wyraziła opinię, że Zarząd powinien przynajmniej 1 raz w miesiącu zadzwonić do starszych członków Koła, aby poinformować co się dzieje w Kole, zapytać o stan zdrowia oraz sprawdzić czy w ogóle te osoby żyją. Odpowiedzi udzieliła Zofia Jeznach, twierdząc, że jest to fizycznie niemożliwe. Jak wynika z przedstawionego sprawozdania ponad połowa członków Koła liczy ponad 65 lat. Członkowie Koła są na bieżąco informowani o działaniach Koła poprzez sms, e-maile i ogłoszenia na stronie internetowej Koła. Jeżeli zaś chodzi o to czy członkowie żyją, to należy zaznaczyć, że co roku wysyłane są do członków Koła karty urodzinowe i jeżeli jakiś członek Koła zmarł, to karty wracają ze stosowną adnotacją.
  • Alicja Lewandowska podniosła sprawę obecności opiekunów podczas szkoleń w ORiS w Bydgoszczy. Stwierdziła, że niedopuszczalne wg niej jest, aby opiekunowie osób niewidomych ponosili pełną odpłatność. Prezes ZO stwierdził, że nie ma na to wpływu, gdyż ORiS w Bydgoszczy korzysta ze środków PFRON, który narzuca takie warunki.
  • Zofia Jeznach: Prezes Sebastian Biały zwrócił mi uwagę, że w sprawozdaniu brak było informacji o finansach Koła. Pragnę uzupełnić sprawozdanie o takie informacje. Tak więc co roku z dotacji z administracji publicznej uzyskujemy dotacje na podstawie wcześniej złożonych wniosków, ofert i projektów w kwocie 10-20 tysięcy złotych. Koszt zadań realizowanych przez Koło wynosi ok. 40-50 tys. zł. Różnica pomiędzy pozyskanymi dotacjami, a kosztem całkowitym pokrywana jest ze składek członkowskich, wpisowego na poszczególne zadania, darowizn na cele statutowe Koła oraz 1% podatku. Zaapelowała również o wpłacanie 1% podatku na rzecz Koła, ponieważ te środki wracają do wpłacających w postaci realizacji różnego rodzaju zadań. Należy przypomnieć również, że Koło nasze ma na koncie Okręgu ok. 19.000,00 zł, z których nie może korzystać z powodu nałożonej w styczniu 2017 r. przez Prezesa Okręgu dyscypliny finansowej.
  • Prezes Sebastian Biały odniósł się do tej sprawy tłumacząc jak trudną sytuację finansową zastał kiedy objął funkcję Prezesa Okręgu i aby uniknąć wręcz rozwiązania Okręgu Śląskiego PZN zmuszony był podjąć taką decyzję. Pan Zdzisław Kapela stwierdził, że należało by choćby w ratach tę kwotę zwrócić Kołu. Sebastian Biały stwierdził, że nie wyklucza takiej sytuacji, ale dopiero wtedy, jeżeli poprawi się sytuacja finansowa Okręgu. Rozważany jest również zwrot środków w formie zakupu sprzętu na rzecz Koła.

1. Po przeprowadzonej dyskusji przystąpiono do głosowania nad przyjęciem przedstawionych sprawozdań. Przedstawione sprawozdania przyjęto jednogłośnie, 40 głosami.

1. Przystąpiono do głosowania nad udzieleniem absolutorium ustępującemu Zarządowi Koła. Głosowano absolutorium dla całego Zarządu Koła, w tym również dla Pani Jagody Górnik, która w lutym 2017 r. zrezygnowała z funkcji w Zarządzie Koła. Cały Zarząd Koła uzyskał absolutorium 40 głosami, czyli jednogłośnie.

1. W następnej kolejności przystąpiono do wyborów.
  • Wybór Prezesa Koła.

Otwarto listę kandydatów na Prezesa Koła. Anna Biegańska zgłosiła kandydaturę mgr Zofii Jeznach, argumentując, że ma przygotowanie merytoryczne i praktyczne do pełnienia tej funkcji. Więcej kandydatów nie zgłoszono. Listę kandydatów zamknięto jednogłośnie.

Przystąpiono do głosowania.

Zofia Jeznach została wybrana na Prezesa Koła na nadchodzącą XIII kadencję jednogłośnie, tj. 40 głosami.

• Wybór Zarządu Koła

Zgłoszono kandydatury:

• Pawełczyk Wanda
  • Szczukiewicz Bogusław
  • Juszczak Małgorzata

Z powodu braku dalszych zgłoszeń w głosowaniu jednogłośnie zamknięto listę kandydatów i zarządzono głosowanie.

W głosowaniu w I turze kandydaci do Zarządu Koła w porządku alfabetycznym uzyskali:

• Juszczak Małgorzata     -         39 głosów
  • Pansewicz Krystyna       -         40 głosów
  • Pawełczyk Wanda           -         39 głosów
  • Szczukiewicz Bogusław -         40 głosów

Wszyscy weszli do Zarządu Koła.

• Wybór delegatów na Okręgowy Zjazd Delegatów

Zgłoszono kandydatury:

• Zofia Jeznach
  • Orlińska Danuta
  • Szczukiewicz Bogusław

W głosowaniu w I turze kandydaci na Delegatów uzyskali:

• Jeznach Zofia                      -         40 głosów
  • Orlińska Danuta -         24 głosy
  • Pansewicz Krystyna -         29 głosów
  • Szczukiewicz Bogusław -         11 głosów

Delegatami na Okręgowy zjazd delegatów zostali:

• Jeznach Zofia

Zastępcą Delegata zastała

• Orlińska Danuta

1. Podjęcie Uchwały programowej

Przewodnicząca Zebrania zaproponowała dyskusję nad programem działania Koła na nadchodzącą kadencję. Z powodu braku chętnych do dyskusji zaproponowała odczytanie propozycji uchwały programowej na nadchodzącą kadencję. Po odczytaniu Pani Eugenia Kucharczyk zgłosiła wniosek, aby do działań Koła na nadchodzącą kadencję dopisać zajęcia na basenie.

Innych głosów i wniosków nie było.

Przewodnicząca Zebrania zarządziła głosowanie nad uchwałą programową działań Koła na nadchodzącą kadencję.

Uchwałę przyjęto jednogłośnie, tj. 40 głosami.

Następnie przegłosowano wniosek Pani Eugenii Kucharczyk, który również został przyjęty jednogłośnie.

12. Zamknięcie Zebrania

Z powodu braku dalszych głosów i wyczerpania porządku obrad Przewodnicząca Zebrania podziękowała wszystkim za obecność i ogłosiła zamknięcie Walnego Zebrania Polskiego Związku Niewidomych Okręg Śląski Koła w Dąbrowie Górniczej.

…………………………………..                                                               ……………………………………

Protokolant WZK                                                                     Przewodnicząca WZK